ZIOŁOWE PLACKI Z DOLNOŚLĄSKĄ FASOLKĄ W POMIDORACH I PARÓWKAMI 100% Z SZYNKI
SKŁADNIKI
  • 3 Parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
  • 1 ziołowy placek
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 1/2 szklanki fasolki z orzełkiem
  • 1 garść jarmużu
  • 1/2 szklanki pomidorów krojonych świeżych lub z puszki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
ZIOŁOWE PLACKI:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Niepełna szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • 3 gałązki koperku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
KROK PO KROKU
1
Fasolę namocz kilka godzin wcześniej i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2
Jarmuż porwij na małe kawałki, usuwając twardą łodygę.
3
Na rozgrzanym oleju zrumień pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj fasolkę, krojone pomidory, jarmuż i przyprawy. Duś 8-10 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
4
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód, ocet, a następnie parówki. Smaż 2-3 minuty.
ZIOŁOWE PLACKI 8-10 porcji
1
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć w jednolite ciasto.
2
Odstaw na 30 minut.
3
Po tym czasie podziel na 8-10 części, rozwałkuj na grubość 2-3mm.
4
Placki smaż na suchej patelni 1-2 minuty z każdej strony.