SKŁADNIKI
- 3 Parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
- 3 zelniki z kapusty
- 2 łyżki masła
- ½ jabłka
- 20 ml miodu
- 1 łyżka majeranku
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 30 ml omasty karkonoskiej
- Pęczek drobnego szczypioru
ZELNIKI Z KISZONEJ KAPUSTY:
- 100 g kapusty kiszonej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 60 ml oleju
- 4 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- 2/3 łyżki gałki muszkatołowej
KROK PO KROKU
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i pokrojone jabłka.
Smaż, aż się delikatnie przyrumienią. Dopraw
majerankiem.
Usmażone placki wyłóż na talerz, posmaruj omastą,
dodaj kwaśną śmietanę i karmelizowane jabłka.
Wyłóż parówki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
ZELNIKI Z KISZONEJ KAPUSTY
W misce wymieszaj jajko, mąkę i mleko.
Dodaj posiekaną kapustę, gałkę muszkatołową, szczyptę
soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż 6 placków z
kapusty (2-3 minuty z każdej strony).