ZELNIKI Z PARÓWKAMI 100% Z SZYNKI TARCZYŃSKI NATURALNIE
SKŁADNIKI
  • 3 Parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
  • 3 zelniki z kapusty
  • 2 łyżki masła
  • ½ jabłka
  • 20 ml miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 30 ml omasty karkonoskiej
  • Pęczek drobnego szczypioru
ZELNIKI Z KISZONEJ KAPUSTY:
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • 2/3 łyżki gałki muszkatołowej
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i pokrojone jabłka. Smaż, aż się delikatnie przyrumienią. Dopraw majerankiem.
2
Parówki ugotuj w wodzie.
3
Usmażone placki wyłóż na talerz, posmaruj omastą, dodaj kwaśną śmietanę i karmelizowane jabłka.
4
Wyłóż parówki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
ZELNIKI Z KISZONEJ KAPUSTY
1
W misce wymieszaj jajko, mąkę i mleko.
2
Dodaj posiekaną kapustę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj.
3
Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż 6 placków z kapusty (2-3 minuty z każdej strony).