ZAPIEKANKA Z SERAMI LUTOMIERSKIMI Z SAŁATKĄ I PARÓWKAMI 100% Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
  • Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 1 kromka lokalnego chleba
  • 5 plastrów Sera Lutomierskiego
  • 2 sztuki boczniaków
  • 3 sztuki pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 garść liści kolorowych sałat
KETCHUP ŚLIWKOWY 10 porcji:
  • 1 sztuka cebuli
  • 8-10 sztuk śliwek
  • 3 sztuki goździków
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól
  • Pieprz
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną cebulę oraz pokrojone w kawałki pieczarki i boczniaki. Zrumień, dopraw solą i pieprzem.
2
Przesmażone grzyby wyłóż na pieczywo i posyp pokruszonym serem.
3
Zapiecz w piekarniku (180 stopni, 8-10 minut).
4
Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie włóż do gorącej wody i odczekaj 3-5 minut.
5
Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie włóż do gorącej wody i odczekaj 3-5 minut.
6
Serwuj z gorącymi parówkami i ketchupem śliwkowym.
KETCHUP ŚLIWSKOWY 10 porcji
1
Na patelni rozgrzej olej, następnie przesmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
2
Dodaj pokrojone na drobne kawałki śliwki oraz przyprawy.
3
Duś na małym ogniu 1h, aż śliwki się rozpadną, od czasu do czasu mieszając.
4
Dodaj ocet, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i miód.
5
Dopraw solą i pieprzem.