SZAKSZUKA Z KRAKOWSKĄ SUCHĄ
SKŁADNIKI
  • 20 plastrów Krakowskiej Suchej Tarczyński Naturalnie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki krojonych
    pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 4 jajka od kury zielononóżki
    lub eko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Kilka listków świeżej kolendry
KROK PO KROKU
1
Na rozgrzanej, głębokiej patelni ułóż plastry Suchej Krakowskiej i smaż na sucho z obu stron, aż się przyrumienią.
2
Odłóż podsmażone kawałki a na patelni rozgrzej olej oraz masło.
3
Wrzuć na nią pokrojoną cebulę, czosnek oraz żółtą i czerwoną paprykę.
4
Po kilku minutach dodaj pomidory i duś, aż woda odparuje, a wszystko zgęstnieje.
5
Następnie dopraw wszystko przyprawami i wymieszaj.
6
Dodaj plastry Krakowskiej Suchej, a na wierzch wylej jajka.
7
Przykryj patelnię i duś całość kilka minut, aż białko się zetnie.
8
Przed podaniem posyp danie świeżą kolendrą.