DOLNOŚLĄSKI ŚWISZCZ Z SOSEM WIŚNIOWYM I PARÓWKAMI 100% Z SZYNKI
SKŁADNIKI
3 parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 suszonych moreli
3 suszone śliwki
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki masła
1 czerwona cebula
½ szklanki mrożonych wiśni lub 3 łyżki konfitury z całymi wiśniami
1/3 szklanki soku jabłkowego
2 garście kolorowych sałat
1 garść roszponki
Przyprawy: kardamon, cynamon, sól, pieprz.
SOS DO SAŁATKI:
1 łyżka miodu
Sok z ½ cytryny
Sok z ½ cytryny
Przyprawy: sól, pieprz
KROK PO KROKU
1
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z łyżką masła i posiekanymi suszonymi owocami.
2
Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z sałatami oraz polej sosem.
3
Na rozgrzaną patelnię wyłóż wiśnie lub konfiturę wiśniową i zredukuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj masło, dopraw cukrem i ulubionymi przyprawami jak kardamon czy cynamon.
4
Na tej samej patelni podgrzej parówki.
5
Świszcz serwuj z sałatką z wiśniowym sosem oraz gorącymi parówkami.