DOLNOŚLĄSKI ŚWISZCZ Z SOSEM WIŚNIOWYM I PARÓWKAMI 100% Z SZYNKI
SKŁADNIKI
  • 3 parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 suszonych moreli
  • 3 suszone śliwki
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki mrożonych wiśni lub 3 łyżki konfitury z całymi wiśniami
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2 garście kolorowych sałat
  • 1 garść roszponki
  • Przyprawy: kardamon, cynamon, sól, pieprz.
SOS DO SAŁATKI:
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z ½ cytryny
  • Sok z ½ cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz
KROK PO KROKU
1
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z łyżką masła i posiekanymi suszonymi owocami.
2
Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z sałatami oraz polej sosem.
3
Na rozgrzaną patelnię wyłóż wiśnie lub konfiturę wiśniową i zredukuj, aż powstanie gęsty sos. Dodaj masło, dopraw cukrem i ulubionymi przyprawami jak kardamon czy cynamon.
4
Na tej samej patelni podgrzej parówki.
5
Świszcz serwuj z sałatką z wiśniowym sosem oraz gorącymi parówkami.