STRYKI Z PARÓWKI ZAPIEKANYMI W WINOGRONACH, ROZMARYNIE, TYMIANKU I WINIE
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
  • 4 Parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie (opcjonalnie 4-6 sztuk)
  • 2 łyżki Oleju rzepakowego
  • 1 szklanka białych winogron
  • 1 szklanka czerwonych
    winogron
  • 1 cebula
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 60 ml wina białego wytrawnego
  • sól/pieprz
  • 4 Placki ziemniaczane (opcjonalnie 4-6 sztuk)
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki Mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Pieprz/sól
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz parówki.
2
Przyrumienione parówki przełóż do żaroodpornego naczynia razem winogronami.
3
Podlej całość winem, dodaj zioła i piecz 10-25 minut w temp 180 stopni.
4
Parówki podawaj z plackami ziemniaczanymi i pieczonymi winogronami.
PLACKI ZIEMNIACZANE (8 sztuk)
1
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Dodaj startą cebulę oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj.
2
Placki smaż 3-4 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
3
Placki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.