SAŁATKA FIGOWA Z KABANOSAMI
NO VIDEO
SKŁADNIKI
  • 5 szt. Kabanosów Tarczyński Naturalnie
  • kawałek ulubionego czerstwego chleba na zakwasie
  • 3 dojrzałe figi
  • 2 łyżki miodu
  • kilka prawdziwków, najlepiej jak najmniejszych, lub boczniak
  • 2 jędrne i słodkie pomidory
  • 1/2 cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło do smażenia
  • garść rukoli
  • świeża bazylia
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju i podsmaż posiekane prawdziwki oraz cebulę
2
Gdy się przyrumienią, dodaj czosnek oraz poszarpane pieczywo.
3
Smaż aż tłuszcz z patelni zniknie, a wszystko stanie się chrupiące.
4
Przerzuć wszystko do miski i dodaj świartki figi, pokrojone w kostkę pomidory, rukolę i świeżą bazylię, następnie wymieszaj.
5
Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą.
6
Dla jeszcze bardziej wykwintnego smaku zetrzyj na sałatkę ser parmezan.