SADZONE JAJA W ZŁOTYM SOSIE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I PARÓWKAMI 100% Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
  • 4 parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 2 jaja
  • 1 szalotka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki pesto z kiszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 4 pręciki szafranu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy mielonej
  • sól
  • pieprz
PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO:
  • 1 szklanka kiszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • ½ szklanki sera twardego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
KROK PO KROKU
1
Szalotkę pokrój w plasterki i obtocz w mące.
2
Na rozgrzanym oleju usmaż cebulę na złoty kolor (około 4 minuty). Dopraw szczyptą soli.
3
Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami mąki. Kiedy lekko się zarumieni dodaj cydr, dokładnie wymieszaj i zredukuj o połowę.
4
Dodaj śmietankę, kurkumę i szafran. Gotuj, aż delikatnie zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i miodem.
5
Na patelni rozgrzej masło razem z olejem, wbij jajka i smaż do momentu aż zetną się białka. Dopraw solą i pieprzem.
6
Parówki podgrzej w gorącej wodzie.
7
Szafranowy sos serwuj z sadzonymi jajami, gorącymi parówkami, chrupiącą szalotką i pesto z czosnku niedźwiedziego. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
1
Zmiksuj wszystkie składniki na gęstą masę. Dodaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.