PROZIAKI Z PARÓWKAMI I KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI
NO VIDEO
SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 4 Parówki 100% z Szynki Tarczyński Naturalnie
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka bryndzy
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki cienkiego szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • koperek i szczypiorek do przystrojenia
  • sól/pieprz
KROK PO KROKU
1
Przesiej mąkę z sodą i solą na stolnicę.
2
Zrób wgłębienie po środku i dodaj maślankę, sodę oraz cukier.
3
Przesiekaj wszystko nożem, zgniatając mąkę do środka.
4
Następnie wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
5
Rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i szklanką wytnij kółka.
6
Przykryj wycięte kształty ściereczką na ok. 30 minut.
7
Rozgrzej masło na patelni i smaż proziaki na średnim ogniu, aż obie strony nabiorą złotego koloru (ok. 4 minut jedną stronę i przerzuć).
8
Odstaw proziaki, następnie na patelni ponownie rozgrzej masło i smaż parówki przez 3 minuty, co chwilę je mieszając, po czym wyłóż na talerz.
9
Obierz marchewkę i pietruszkę, następnie pokrój w zapałki, to samo zrób z porem.
10
Obierz marchewkę i pietruszkę, następnie pokrój w zapałki, to samo zrób z porem.
11
Obierz marchewkę i pietruszkę, następnie pokrój w zapałki, to samo zrób z porem.
12
Wrzuć wszystko na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż 3 minuty.
13
Następnie dopraw solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.
14
Smaż całość jeszcze przez 2 minuty i wyłóż na talerz obok parówek.
15
W misce wymieszaj jogurt, bryndzę, koper, szczypior i przeciśnięty przez praskę czosnek.
16
Proziaki przetnij wzdłuż i wysmaruj w środku sosem.
17
Na koniec wypełnij je parówkami i warzywami, a wierzch posyp koperkiem i szczypiorkiem.