PODPŁOMYK Z SOSEM ŚMIETANOWYM, KURCZAKIEM GOTOWANYM, GRZYBAMI I JAJEM SADZONYM
SKŁADNIKI
  • 6 plastrów Kurczaka Gotowanego Tarczyński Naturalnie
  • 2 podpłomyki
  • 100ml śmietany 18%
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • Sól/pieprz
  • Pęczęk drobnego szczypiorku
  • 1 cebula
  • 100g sezonowych grzyby
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 50ml cydru
  • 500g mąki pszennej tortowej (T450)
  • 220ml wody
  • 60ml oleju
KROK PO KROKU
1
Śmietanę wymieszaj z jogurtem, suszonym czosnkiem, kuminem, posiekanym szczypiorkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem.
2
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a kiedy się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Kiedy się przyrumienią dodaj cydr a następnie masło. Dopraw solą i pieprzem.
3
Jajka usmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
4
Podpłomyki posmaruj śmietanowym sosem, dodaj grzyby, sadzone jajo oraz plastry gotowanego kurczaka Tarczyński Naturalnie.
5
Całość ozdób listkami natki.
PODPŁOMYKI (6 szt.)
1
Wszystkie składniki zagnieć w jednolite ciasto i odstaw na 40 minut.
2
Po tym czasie podziel ciasto na 6 części. Każdą część rozwałkuj na płaski, okrągły placek o grubości 3-5mm.
3
Placki smaż 4-5 minut z każdej strony, na suchej, mocno rozgrzanej patelni.