PERDUTY Z JOGURTEM NATURALNYM I SMAŻONYMI FRANKFURTERKAMI W ŚLIWKOWEJ GLAZURZE
SKŁADNIKI
  • 3 Frankfurterki Tarczyński Naturalnie
  • 4 jajka
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sól
  • pieprz
ŚLIWKOWA GLAZURA:
  • 4 wędzone, suszone śliwki
  • 1 łyżka harissy
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku
KROK PO KROKU
1
Na małym ogniu rozpuść 3 łyżki masła, poczekaj aż się rozpuści i będzie się pienić
2
Gdy masło przybierze brązowy kolor i zacznie delikatnie pachnieć orzechami, dodaj pokrojone w kostkę suszone śliwki oraz łyżkę harissy i duś przez chwilę na małym ogniu, następnie zdejmij z ognia.
3
W rondelku zagotuj wodę z octem i utwórz wir, zmniejsz ogień i wlej jajko, gotuj je około 5 minut, następnie wyjmij łyżką cedzakową
4
Na patelni rozpuść łyżkę masła oraz oleju i dodaj łyżkę powideł śliwowych i harisy
5
Po chwili wrzuć frankfurterki i obtocz je w powstałym sosie.
6
Na talerz wyłóż jogurt naturalny oraz jajko w koszulce.
7
Polej je powstałą na patelni glazurą śliwkową, następnie dodaj frankfurterki
8
Danie udekoruj natką pietruszki, koperkiem i dopraw sola oraz pieprzem.