Kaszę opłucz w zimnej wodzie i zagotuj w proporcjach: jedna miarka kaszy na dwie miarki wody.
Do gotującej się kaszy wrzuć liście laurowe, po zagotowaniu ostudź kaszę.
Zetrzyj na tarce seler, pietruszkę i marchewkę, dodaj majeranek, przyprawę do piernika i kmin rzymski.
Rozgrzej patelnię, dodaj masło i poduś pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj starte wcześniej warzywa i podsmaż na małym ogniu.
Do ostudzonej kaszy dodaj podsmażone warzywa, orzechy włoskie, jajka, bułkę tartą oraz oliwę i zmiksuj wszystko na jednolitą masę
Wyłóż uzyskaną masę na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksownicy
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pasztet przez godzinę.
Pokrój jabłka w duże kawałki i dodaj do nich suszony majeranek, mrożoną żurawinę oraz żurawinę ze słoika, następnie dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do dużej kokilki i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły
Gotuj frankfurterki w wodzie przez około 8 minut, tak by były jednocześnie chrupiące i soczyste.
Na talerzy wyłóż pokrojony w plastry upieczony pasztet i ugotowane frankfurterki, udekoruj danie odrobiną żurawiny ze słoika, obok podaj zapiekane jabłka.