PASZTET WARZYWNY, FRANKFURTERKI I ZAPIEKANE JABŁKA Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI
  • 3 Frankfurterki Tarczyński Naturalnie
ZAPIEKANE JABŁKA:
  • 2 czerwone i lekko kwaśne jabłka
  • 1 łyżka żurawiny ze słoika
  • kilka mrożonych żurawin
  • 1 łyżeczka majeranku
PASZTET WARZYWNY:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki startego selera
  • 1/2 szklanki startej pietruszki
  • 3 cebule
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
KROK PO KROKU
1
Kaszę opłucz w zimnej wodzie i zagotuj w proporcjach: jedna miarka kaszy na dwie miarki wody.
2
Do gotującej się kaszy wrzuć liście laurowe, po zagotowaniu ostudź kaszę.
3
Zetrzyj na tarce seler, pietruszkę i marchewkę, dodaj majeranek, przyprawę do piernika i kmin rzymski.
4
Rozgrzej patelnię, dodaj masło i poduś pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj starte wcześniej warzywa i podsmaż na małym ogniu.
5
Do ostudzonej kaszy dodaj podsmażone warzywa, orzechy włoskie, jajka, bułkę tartą oraz oliwę i zmiksuj wszystko na jednolitą masę
6
Wyłóż uzyskaną masę na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksownicy
7
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pasztet przez godzinę.
8
Pokrój jabłka w duże kawałki i dodaj do nich suszony majeranek, mrożoną żurawinę oraz żurawinę ze słoika, następnie dokładnie wymieszaj.
9
Całość przełóż do dużej kokilki i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły
10
Gotuj frankfurterki w wodzie przez około 8 minut, tak by były jednocześnie chrupiące i soczyste.
11
Na talerzy wyłóż pokrojony w plastry upieczony pasztet i ugotowane frankfurterki, udekoruj danie odrobiną żurawiny ze słoika, obok podaj zapiekane jabłka.