JAJA A LA PRINCESSE Z PARÓWKAMI, OSCYPKIEM I SOSEM PIECZARKOWYM
SKŁADNIKI
  • 2 bułki pszenne
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 2 Parówki 100% z Kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 100 g oscypka
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
SKŁADNIKI NA SOS PIECZARKOWY
  • 6 pieczarek (lub boczniaków/kurek/pieczarek portobello)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
PRZYGOTOWANIE SOSU
1
Umyj, osusz i pokrój grzyby w cienkie plasterki.
2
Rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po chwili dodaj pieczarki, masło, liść laurowy oraz gałkę muszkatołową i przesmaż wszystko, aż grzyby się zarumienią a cebula zeszkli.
3
Następnie dodaj śmietankę, sos sojowy i całość zacznij dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje.
4
Wtedy dopraw go solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE DANIA
1
Ugotuj jajka na miękko, obierz, lub przygotuj w koszulkach.
2
Odetnij wierzchołki bułek i wydrąż je w środku.
3
Piecz bułki z parówkami przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub podgrzej na patelni.
4
Następnie do wydrążonych bułek wlej sos i dodaj jajko.
5
Całość posyp startym oscypkiem i posiekanym szczypiorkiem.
6
Serwuj z gorącymi parówkami.
DODATKOWE OPCJE
1
Parówki można serwować obok bułki lub pokroić i podsmażyć w sosie.
2
Sos można przygotować z różnych grzybów