PAMPUCHY Z KOZIM TWAROŻKIEM, JAJKIEM W KOSZULCE I PARÓWKAMI 100% Z SZYNKI I STOKROTKĄ
SKŁADNIKI
  • 3 parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
  • 2 pampuchy
  • 1 jajko od zielononóżki
  • 1 kostka koziego twarogu
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 garść sałaty masłowej
  • Dowolne kiszonki – rzodkiewki, ogórki, kalafior, marchewka
  • Zioła: owies, nagietek, szczypiorek, stokrotka
  • Przyprawy: sól, pieprz.
PAMPUCHY:
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1/3 kostki świeżych droższy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła
  • Przyprawy: sól
KROK PO KROKU
1
Pampuchy obsmaż na maśle.
2
Twarożek wymieszaj z posiekanym owsem, szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz ze skórką cytryny.
3
Przygotuj jajko w koszulce: zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki octu. Zamieszaj wodę w ganku, aby powstał wirek. W środek wirku wlej wybite wcześniej do miseczki jajko i gotuj kilka minut. Wyciągnij jajko za pomocą sitka.
4
Na patelni po smażeniu pampuchów obsmaż parówki.
5
Ulubione kiszonki pokrój na kawałki.
6
Na pampuchy wyłóż listki sałaty, posmaruj twarożkiem. Ułóż na twarożku jajko w koszulce.
7
Podaj z parówkami i dowolnymi kiszonkami.
PAMPUCHY
1
Przygotuj zaczyn: pokruszone droższe, 5 łyżek mleka, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru dokładnie wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 15-20 minut.
2
Na patelni rozpuść masło.
3
Gotowy zaczyn wymieszaj z resztą mąki, solą, roztopionym i wystudzonym masłem, jajami i mlekiem. Zagnieć na jednolite ciasto i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia 1h.
4
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i podziel na 8-10 części. Każdą z nich zagnieć na jednolitą kulę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem 15-20 minut.
5
Pampuchy gotuj na parze 15 minut.