MUFFINY Z KRAKOWSKĄ SUCHĄ
SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCY KALAFOR
  • 1/4 kalafiora podzielonego
    na różyczki
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • chili w płatkach
  • Posiekana natka pietruszki
    i bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
SKŁADNIKI NA SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
  • 3 żółtka jajek
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka miodu 
  • Sok z 1 cytryny
SKŁADNIKI
  • 2 łyżki cebuli posiekanej
    w kostkę
  • 80 g masła
  • 200 g Krakowskiej Suchej z Szynki Tarczyński Naturalnie 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka bazylii
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g długo dojrzewającego sera np. Carskiego lub Bursztyn 
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • sól / pieprz
KROK PO KROKU
1
W małym rondelku rozgrzej masło, zeszklij cebulę i odstaw, żeby lekko ostygła.
2
Następnie w misce wymieszaj pokrojoną Krakowską Suchą/Krakowskiej Suchej, groszek, posiekaną bazylię
i posiekany szczypiorek.
3
W drugiej misce wymieszaj ze sobą mąkę, ser, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.
4
W trzeciej misce wymieszaj jajka z kefirem.
5
Do miski z mąką wrzuć cebulę z rondelka oraz zawartość miski z jajkami i kefirem. Całość dokładnie wymieszaj.
6
Następnie połącz z resztą składników i wlej w foremki do muffinów.
7
Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
8
Bliny wyłóż na talerz, posmaruj pastą jajeczną, pastą warzywną z papryką i ozdób świeżym tymiankiem.
9
Obok wyłóż parówki oraz marchewkę.
PRZYGOTOWANIE SOSU
1
Wszystkie składniki wymieszaj w misce trzepaczką, następnie umieść na parze i cały czas ubijaj, aż sos zgęstnieje.