MOSKOLE Z SUCHĄ KRAKOWSKĄ I WYBOREM PAST WARZYWNYCH
NO VIDEO
SKŁADNIKI NA MOSKOLE
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 ml kwaśnego mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
SKŁADNIKI NA PASTE Z CIECIERZYCY
  • 1 puszka ciecierzycy (200g)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 1 szczypta kminu rzymskiego
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz
SKŁADNIKI NA PASTE Z DYNI
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 suszone pomidory
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz
SKŁADNIKI NA PASTE Z BURAKA
  • 1 duży upieczony burak (ok 80g)
  • 1/2 szklanki ziaren prażonego słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki tartego twardego sera
  • 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE MARYNOWANEJ CEBULI
  • 1 czerwona cebula
    (pokrojona w piórka)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1 szczypta soli
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • plastry Krakowskiej Suchej z Szynki Tarczyński Naturalnie
  • pęczek koperku
KROK PO KROKU
1
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
2
Połącz z mąką, kwaśnym mlekiem i jajkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem.
3
Uformuj ciasto na placki o grubości 1.5-2cm.
4
Smaż na suchej patelni na średnim gazie, przekładając kilka razy.
KROK PO KROKU
1
Ciecierzycę, masło orzechowe, miód i sok z cytryny, czosnek przeciśnij przez praskę.
2
Przełóż do miski i zmiksuj blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej masy.
3
Dopraw kminem rzymskim, płatkami chili, solą i pieprzem.
4
Na koniec skrop oliwą.
KROK PO KROKU
1
Dynię, obraną cebulę i czosnek połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2
Posyp solą, pieprzem i piecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut.
3
Poczekaj aż ostygnie, przełóż do miski i zblenduj z masłem orzechowym i sokiem z cytryny na gładką masę.
4
Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj i zmieszaj z pastą.
5
Dopraw solą i pieprzem.
KROK PO KROKU
1
Upieczonego buraka obierz, pokrój w kostkę i przełóż do wysokiego naczynia.
2
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj resztę składników.
3
Całość zmiksuj na gładką masę.
KROK PO KROKU
1
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie mieszaj je dłonią (przez 1 minutę), aby smaki przeszły do cebuli.
KROK PO KROKU
1
Moskole upieczone na patelni posmaruj wybranymi pastami, obłóż suchą krakowską, posyp marynowaną cebulą i oprósz koperkiem. Na koniec skrop ulubionym olejem lub oliwą.