KULESZA Z RYDZAMI Z PATELNI, PARÓWKAMI Z SZYNKI I SAŁATKĄ
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
  • 6 Parówek 100% z szynki Tarczyński Naturalnie
  • 80g masła
  • 40 ml brandy (opcjonalnie)
  • sól/pieprz
  • zioła (szczypior, szczypiorek, natka, szczawik)
  • 3 łyżki octu lokalnego
  • 2 łyżki miodu lokalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 szklanki kaszka kukurydziana
  • 1⁄2 litra wody
  • 1 czerwona cebula
  • 80ml octu winnego czerwonego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ziele angielskie
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 6-7 rydzy
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżka soli
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaj brandy. Dopraw solą i pieprzem.
2
W misce wymieszaj ocet, olej, musztardę i miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z pociętymi ziołami.
3
Cebulkę pokrojoną w piórka zalej octem zagotowanym z cukrem, liściem i zielem. Marynuj kilka minut. Zdejmij grzyby z patelni.
4
Na patelni po grzybach usmaż przez 2-3 minuty parówki.
5
Na talerzu wyłóż kilka łyżek kuleszy. Dodaj usmażone grzyby, parówki i ziołową sałatkę.