SKŁADNIKI
- 4 Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
- 1 plaster karkonoskiego houbovego
- 2 łyżki masła
- Garść roszponki
- 2 łyżki ulubionych kiełek np. rzodkiewki, słonecznika
- 2 gałązki koperku
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 40 ml soku z aronii
- 1 łyżka miodu
- 15 ml oliwy
KARKONOSKI HOUBOVY (6-8 porcji):
- 250 g kaszy jęczmiennej
- 0,5 l wody
- 1 łyżka soli
- 10 g grzybów suszonych
- 30 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 2 jajka
KROK PO KROKU
Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż plastry karkonoskiego
houbovego.
Na tej samej patelni przesmaż cebulę pokrojoną w
piórka. Kiedy się zrumieni dodaj sok z aronii, miód i duś
na małym ogniu, aż glazura zgęstnieje.
Dodaj parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie i
duś kolejne 3-4 minuty.
Na talerz wyłóż houbovego, udekoruj roszponką z
kiełkami i koprem, doprawioną solą, pieprzem i oliwą.
Wyłóż parówki razem z glazurowaną cebulą.
KARKONOSKI HOUBOVY
Kaszę przepłucz na sitku i gotuj w osolonej wodzie z
dodatkiem pokruszonych grzybów, aż będzie miękka.
Na patelni rozgrzej olej i masło i przesmaż pokrojoną w
kostkę cebulę z dodatkiem mielonej papryki i gałki
muszkatołowej.
Wystudzoną kaszę wymieszaj z cebulą i jajkami.
Gotową masę wyłóż do formy z papierem do pieczenia.
Piecz 40 minut w 180 stopniach.