KARKONOSKI HOUBOVY Z PARÓWKAMI 100% Z KURCZAKA
W SOSIE Z ARONII I CZERWONEJ CEBULI
SKŁADNIKI
  • 4 Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 1 plaster karkonoskiego houbovego
  • 2 łyżki masła
  • Garść roszponki
  • 2 łyżki ulubionych kiełek np. rzodkiewki, słonecznika
  • 2 gałązki koperku
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 40 ml soku z aronii
  • 1 łyżka miodu
  • 15 ml oliwy
KARKONOSKI HOUBOVY (6-8 porcji):
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 10 g grzybów suszonych
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 2 jajka
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż plastry karkonoskiego houbovego.
2
Na tej samej patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zrumieni dodaj sok z aronii, miód i duś na małym ogniu, aż glazura zgęstnieje.
3
Dodaj parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie i duś kolejne 3-4 minuty.
4
Na talerz wyłóż houbovego, udekoruj roszponką z kiełkami i koprem, doprawioną solą, pieprzem i oliwą.
5
Wyłóż parówki razem z glazurowaną cebulą.
KARKONOSKI HOUBOVY
1
Kaszę przepłucz na sitku i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem pokruszonych grzybów, aż będzie miękka.
2
Na patelni rozgrzej olej i masło i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem mielonej papryki i gałki muszkatołowej.
3
Wystudzoną kaszę wymieszaj z cebulą i jajkami.
4
Gotową masę wyłóż do formy z papierem do pieczenia.
5
Piecz 40 minut w 180 stopniach.