KANAPKA Z PARÓWKAMI Z KURCZAKA, PÂTÉ i WARZYWAMI
KANAPKA
  • 1 bagietka średniej wielkości
  • 4 Parówki 100% z Kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 marchewki pokrojonej w zapałki
  • 1/2 białej rzodkwi pokrojonej w zapałki
  • 8 plastrów ogórka przekrojonego wzdłuż
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki szczypioru
PÂTÉ Z WĄTRÓBKI:
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, wrzuć szalotkę pokrojoną w plastry z czosnkiem i smaż 2 minuty.
2
Dołóż oczyszczoną wątróbkę i duś przez 10 minut.
3
Na koniec przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
4
Przełóż gotową zawartość do miski i zblenduj na gładką masę.
5
Teraz na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, dodaj parówki przekrojone na pół i smaż 2 minuty.
6
Dołóż powidła i ocet, smaż przez minutę, następnie posyp całość dymką.
7
W misce rozpuść cukier z octem i wymieszaj z marchewka i białą rzodkwią.
8
Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć łyżkę sezamu. Praż przez 3 minuty co chwilę mieszając. Odłóż do miseczki do wystudzenia.
9
Bagietkę przekrój wzdłuż, nałóż pâté z wątróbki, następnie marchewkę z rzodkwią i parówki. Posyp wszystko prażonym sezamem.
10
Wierzch wystrój ogórkiem, kolendrą i szczypiorkiem.