KANAPKA Z MODRĄ KAPUSTĄ, KOZIM SEREM, PIERWIOSNKIEM I PARÓWKAMI 100% Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
  • 4 parówki 100% z kurczaka
  • 2 kromki lokalnego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 4 plasterki lokalnego sera koziego
  • 4 łyżki modrej kapusty
  • 3 kwiaty pierwiosnka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gałązki oregano
  • Przyprawy: sól, pieprz
KAPUSTA MODRA:
  • ½ główki kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ cytryny
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • Przyprawy: sól, pieprz
KROK PO KROKU
1
Kromkę chleba obsmaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron.
2
Parówki odgrzej w gorącej wodzie.
3
Na pieczywo wyłóż modrą kapustę, gorące parówki, plasterki sera koziego oraz listki ziół i płatki jadalnych kwiatów.
4
Musztardę wymieszaj z miodem, solą i pieprzem.
5
Kanapkę serwuj z musztardowym sosem.
KAPUSTA MODRA
1
Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2
Kapustę, cebulę i jabłko przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj sok jabłkowy oraz wyciśnięty sok z cytryny.
3
Duś na małym ogniu przez 20-30 min, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem.