KANAPKA Z MODRĄ KAPUSTĄ, KOZIM SEREM, PIERWIOSNKIEM I PARÓWKAMI 100% Z KURCZAKA
SKŁADNIKI
4 parówki 100% z kurczaka
2 kromki lokalnego chleba
2 łyżki masła
4 plasterki lokalnego sera koziego
4 łyżki modrej kapusty
3 kwiaty pierwiosnka
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 gałązki oregano
Przyprawy: sól, pieprz
KAPUSTA MODRA:
½ główki kapusty czerwonej
1 cebula
1 jabłko
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
½ cytryny
½ szklanki soku jabłkowego
Przyprawy: sól, pieprz
KROK PO KROKU
1
Kromkę chleba obsmaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron.
2
Parówki odgrzej w gorącej wodzie.
3
Na pieczywo wyłóż modrą kapustę, gorące parówki, plasterki sera koziego oraz listki ziół i płatki jadalnych kwiatów.
4
Musztardę wymieszaj z miodem, solą i pieprzem.
5
Kanapkę serwuj z musztardowym sosem.
KAPUSTA MODRA
1
Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2
Kapustę, cebulę i jabłko przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj sok jabłkowy oraz wyciśnięty sok z cytryny.
3
Duś na małym ogniu przez 20-30 min, aż płyn odparuje. Dopraw solą i pieprzem.