JAJKO W JOGURCIE Z PALONYM MASŁEM I KABANOSAMI Z SZYNKI
SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 Kabanosy Z Szynki Tarczyński Naturalnie
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
  • 3 garście mieszanki sałat
  • 1,5 szklanki batatów pokrojonych w kostkę
  • 3 plasterki czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka startego sera Dziugas
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • Sól/pieprz
DODATKI
  • ulubione pieczywo, np. bagietka rustykalna
PRZYGOTOWANIE DANIA
1
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozsmaruj na dwóch talerzach.
2
Na patelni rozgrzej część masła, wbij jajka i smaż do momentu, aż białko się zetnie.
3
Następnie wyłóż je na talerze z rozsmarowanym jogurtem. 
4
Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła, dopraw chili i wrzuć kabanosy pokrojone na plasterki.
5
Obsmażaj je przez 2 minuty z obu stron.
6
Następnie posyp jajka i jogurt. 
7
Polej całość resztą masła.
8
Gotowe danie serwuj z ulubionym pieczywem.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
1
Bataty oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
2
Piecz w termoobiegu przez 15 minut, następnie odstaw do ostudzenia.
3
Orzechy upraż na patelni.
4
Wlej do miski oliwę, sok z cytryny, miód i wodę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj, aż uzyskasz aksamitny sos.
5
Dodaj mieszankę sałat, upieczone i ostudzone bataty, czerwoną cebulę, i uprażone orzechy włoskie.
6
Całość dokładnie wymieszaj i posyp startym serem Dziugas.