GRUSZKI PIĘKNEJ MARIANNY Z LOKALNYM SEREM, TYMIANKIEM I PARÓWKAMI W ORZECHACH I MIODZIE
SKŁADNIKI
  • 4 Parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie (opcjonalnie 4-6)
  • 2 pałacowe gruszki
  • 100g lokalnego sera
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ szklanki orzechów włoskich i laskowych
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Sól/pieprz
  • Sezonowe sałaty i zioła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
KROK PO KROKU
1
Gruszki przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wydrąż środek i skrop je sokiem z cytryny.
2
Blaszkę lub żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż gruszki skórką do dołu, a wgłębienie wypełnij pokruszonym serem z dodatkiem tymianku i skórki z cytryny. Delikatnie posól i popierz. Gruszki piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut.
3
Na patelni rozgrzej olej, dodaj parówki, a kiedy lekko się usmażą dodaj miód i dokładnie je w nim obtocz. Zdejmij parówki z patelni i dodaj grubo posiekane orzechy.
4
Na talerzu wyłóż upieczone gruszki i polej je orzechami z miodem. Dodaj smażone parówki oraz posolone listki sezonowych sałat i ziół skropione oliwą i octem.