GOFRY Z KRAKOWSKĄ SUCHĄ, PRAŻONYMI ORZECHAMI I GRZYBAMI
CIASTO DO GOFRÓW
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanki mleka
  • szczypta soli
GRZYBY
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka małych podgrzybków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
PRAŻONE ORZECHY
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
DODATKI
  • 3 plastry Krakowskiej Suchej Tarczyński Naturalnie
  • 1 łyżeczka pesto
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka płatków sera bursztyn
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • koperek do posypania
  • szczypiorek do posypania
KROK PO KROKU
1
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy.
2
Gotowe ciasto przełóż do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez 4-5 minut.
3
Upieczone gofry wyłóż na kratkę.
4
Orzechy włoskie upraż na patelni, następnie zalej sokiem z cytryny oraz miodem, smaż całość przez 2 minuty i odstaw.
5
Rozgrzej masło na patelni, wrzuć oczyszczone grzyby oraz czosnek pokrojony w plasterki i smaż przez 7 minut.
6
Na koniec dopraw sosem sojowym i pieprzem.
7
Pesto wymieszaj z jogurtem do uzyskania sosu.
8
Pesto wymieszaj z jogurtem do uzyskania sosu.
9
Całość obsyp prażonymi orzechami, koprem i szczypiorkiem.