GOFRY Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, PASTĄ Z GROSZKU I SMAŻONYMI LISTKAMI BRUKSELKI
NO VIDEO
SKŁADNIKI NA GOFRY
  • 500 g ziemniaków (mocno skrobiowych)
  • 2 jajka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka prażonej mąki gryczanej
  • 1 łyżka startego twardego sera
  • sól i pieprz
  • olej do natłuszczania gofrownicy
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z GROSZKU
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
SKŁADNIKI NA SMAŻONĄ BRUKSELKĘ
  • 2 brukselki (wylistkowane)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • plastry Kurczaka Gotowanego
    Tarczyński Naturalnie
  • plastry kiszonej marchewki
  • 1 jajko na miękko (5 minut)
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
KROK PO KROKU
1
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, lub zmiksuj mikserem (ważne, żeby odcisnąć nadmiar wody).
2
Zawartość przełóż do miski i połącz z resztą składników.
3
Masę wykładaj chochelką na rozgrzaną gofrownicę.
4
Piecz około 5 minut.
4
Upieczone gofry wyłóż na kratkę.
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek i smaż przez 2 minuty, następnie dodaj groszku.
2
Zmieszaj i przykryj na 3 minuty.
3
Smaż, aż groszek zmięknie.
4
Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4
Zdejmij z patelni i zmiksuj na gładką masę.
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć listki brukselki.
2
Smaż 3 minuty, na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
KROK PO KROKU
1
Na gotowe gofry wyłóż pastę z groszku, plastry Kurczaka Gotowanego Tarczyński Naturalnie, plastry kiszonej marchewki oraz usmażone listki brukselki.
2
Ugotowane jajko obierz, przekrój na pół i połóż na wierzchu gofra.
3
Całość posypuj koprem i szczypiorkiem.