GOFRY GRYCZANE Z JABŁKAMI W CYDRZE I PARÓWKAMI
Składniki (na 2 porcje)
  • 4 Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 2 Gofry
  • 2 łyżki masła
  • 2 jabłka z sadu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 szklanka roszponki
  • 50 ml cydru
  • 3 gałązki oregano
  • 3 gałązki szczypiorku
KROK PO KROKU
1
Cebulę pokrój w piórka. Jabłka pokrój w łódeczki i usuń gniazda nasienne.
2
Na patelni rozgrzej połowę masła. Dodaj cebulę, kiedy zmięknie dodaj jabłka i lekko je zrumień. (żeby łatwiej zrumienić jabłka możesz dodać szczyptę cukru)
3
Całość podlej cydrem. Dodaj listki oregano i druga połowę masła. Delikatnie wymieszaj i dopraw sola i pieprzem.
4
Parówki ugotuj w wodzie.
5
Na gofry wyłóż jabłka, parówki i pocięty szczypior.
Ciasto na gofry:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g masła
KROK PO KROKU
1
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem.
2
Odstaw ciasto na 20 minut.
3
Smaż gofry na rozgrzanej gofrownicy przez 8-10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.