CROISSANT Z JAJKIEM W KOSZULCE I KRAKOWSKĄ SUCHĄ
SKŁADNIKI
  • 1 duży croissant
  • 1 jajko
  • 8 plastrów Krakowskiej Suchej Tarczyński Naturalnie
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 garść rukoli
  • kolendra do posypania
PASTA Z MIĘTY I AWOKADO
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego
  • kilka listków świeżej mięty
SOS A LA HOLENDERSKI
  • 3 żółtka
  • 100 ml białego wina
  • 1/4 kostki masła
  • 1 cytryna na sok
PRZYGOTOWANIE DANIA
1
W misce wymieszaj składniki na sos, następnie ubijaj całość w kąpieli wodnej, aż powstanie aksamitny krem.
2
W rondelku zagotuj wodę z octem i utwórz wir.
3
Zmniejsz ogień i wlej jajko.
4
Gotuj jajko około 5 minut, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
5
Obierz awokado, zmiksuj wraz z miętą, przyprawami i oliwą.
6
Natnij w poprzek croissanta i posyp serem.
7
Włóż na kilka minut do piekarnika w trybie grillowania, żeby ser się lekko rozpuścił.
8
Po wyjęciu na dolnej części croissanta rozsmaruj pastę, a następnie ułóż rukolę oraz warstwę plastrów krakowskiej suchej.
9
Dodaj jajko w koszulce, całość polej sosem i zamknij kanapkę.