CHAŁKA Z KARMELIZOWANYMI PARÓWKAMI, JAJKAMI W KOSZULKACH I SOSEM HOLENDERSKIM
SKŁADNIKI
  • 4 kromki chałki
  • 2 łyżki masła
  • 4 Parówki 100% z Szynki Tarczyński Naturalnie
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 1/2 cebuli szalotki
  • 4 łyżki bryndzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka octu
  • woda do ugotowania jajek
SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI
  • 4 żółtka z jaj z wolnego wybiegu
  • 1/2 cytryny
  • 100 g masła
  • sól
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
  • 2 garście roszponki
  • 2 garście rukoli
  • 2 łyżka oliwy
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry czerwonej cebuli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • listki tymianku
PRZYGOTOWANIE DANIA:
1
Wymieszaj bryndzę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem.
2
Wszystkie kromki chałki posmaruj z każdej strony masłem.
3
Przykryj je pozostałymi kromkami, tworząc zamknięte tosty.
4
Na rozgrzanej patelni smaż z obu stron na złoty kolor.
5
Upieczone tosty wyłóż na talerze.
6
W rondelku zagotuj wodę z octem.
7
Po zagotowaniu zmniejsz ogień.
8
Jajka wbij oddzielnie do miseczek.
9
Łyżką stwórz wir w rondelku i wlej delikatni do niego jajko.
10
Gotuj 2 minuty pod przykryciem.
11
Następnie wyciągnij je łyżką cedzakową i powtórz czynność z drugim jajkiem.
12
Rozgrzej na patelni masło i wrzuć szalotkę pokrojoną w piórka.
13
Smaż 2 minuty, po czym dodaj parówki przekrojone na pół.
14
Na tosty z chałki posypane małą ilością rukoli, wyłóż parówki z szalotką i po jednym jajku na każdą chałkę.
PRZYGOTOWANIE SOSU HOLENDERSKIEGO:
1
Żółtka ubij razem z solą i sokiem z cytryny w misce na parze.
2
Na koniec dodaj masło, ubijając je aż powstanie aksamitny sos, którym polej jajka i tosty. 
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
1
Na patelni rozgrzej oliwę.
2
Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
3
Smaż 2 minuty, następnie zalej octem balsamicznym i miodem.
4
Redukuj sos przez 2 minuty i odstaw patelnię.
5
Zmieszaj roszponkę z rukolą i wyłóż na talerze obok tostów.
6
Obsyp miks sałat ciepłymi pomidorami i cebulą.
7
Polej powstałym sosem i oliwą z oliwek.
8
Całość posyp listkami tymianku.