BUCHTA Z TATAREM Z FRANKFURTEREK I PAŁACOWEJ GRUSZKI, SADZONYM JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI
  • 4 Frankfurterki Tarczyński Naturalnie
  • 2 sztuki maślanych bucht
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula czerwona
  • 2 pałacowe gruszki
  • Pęczek drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka lokalnego miodu
  • sól/pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżki papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
MAŚLANA BUCHTA (12 sztuk)
  • 500g mąki pszennej T450
  • 250ml mleka
  • 50g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
  • 50g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę
2
Kiedy się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki frankfurterki Tarczyński.
3
Smaż 4-5 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodaj miód, sól i pieprz.
4
W misce wymieszaj pokrojoną w kostkę 1 gruszkę, frankfurterki z cebulką oraz posiekany szczypiorek i musztardę francuską.
5
Jajko usmaż na patelni z dodatkiem oleju.
6
Plastry buchty posmaruj masłem i obsmaż na złoto
7
Na obsmażoną babkę połóż cienkie plasterki gruszki, sadzone jajko, a następnie wyłóż tatara z gruszek i frankfurterek.
8
Całość udekoruj szczypiorkiem i szczyptą słodkiej lub wędzonej papryki
MAŚLANA BUCHTA
1
Przygotuj zaczyn – w misce wymieszaj drożdże, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka oraz 1 łyżkę cukru na gładką masę. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
2
W dużej misce wymieszaj resztę mąki z cukrem i solą. Dodaj ciepłe mleko z roztopionym masłem, 1 jajko oraz zaczyn i zgnieć całość na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30- 40 minut.
3
Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj 12 równych kulek i ułóż je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Zachowaj 3-5cm odstępy pomiędzy kulkami. Odstaw na 30 minut dopieczenia.
4
Następnie wysmaruj buchty roztrzepanym jajkiem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez ok. 20 minuta, aż będą rumiane.
5
Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Buchty możesz posypać sezamem, czarnuszką lub cukrem pudrem.