BLINY Z PARÓWKAMI, PASTĄ JAJECZNĄ I SAŁATKĄ Z MARCHEWKI
NO VIDEO
SKŁADNIKI NA BLINY
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 ml roztopionego mleka
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól/pieprz
SKŁADNIKI NA PASTĘ JAJECZNĄ
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól/pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
SKŁADNIKI NA BLINY
  • Parówki 100% z kurczaka
    Tarczyński Naturalnie
  • 2 łyżki pasty warzywnej z papryką
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • Sól/pieprz
  • Gałązki świeżego tymianku
KROK PO KROKU
1
Wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki na bliny do uzyskania jednolitej masy.
2
Odstaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.
3
Jajka rozgnieć widelcem, dodaj posiekany koperek, szczypiorek oraz ogórek pokrojony w drobną kostkę.
4
Wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. 
5
Marchewkę pokrój wzdłuż obieraczką, dopraw olejem z pestek dyni i posyp posiekanym drobnym szczypiorkiem.
6
Zagotuj wodę, wyłącz palnik i wrzuć parówki.
7
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, masę wykładaj łyżką i smaż placki po 3 minuty z każdej strony.
8
Bliny wyłóż na talerz, posmaruj pastą jajeczną, pastą warzywną z papryką i ozdób świeżym tymiankiem.
9
Obok wyłóż parówki oraz marchewkę.