BABKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM ŚLIWKOWYM, SAŁATKĄ Z POLSKICH ZIÓŁ I PARÓWKAMI
SKŁADNIKI
  • 4 Parówki 100% z kurczaka Tarczyński Naturalnie
  • 4 plastry babki ziemniaczanej
  • 4 łyżki masła
  • 3 śliwki
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2-3 gałązki szczypiorku
  • 2-3 gałązki natki
  • 2-3 gałązki kopru
  • Kilka gałązek lokalnych ziół i zieleniny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól/pieprz
  • 4 rzodkiewki
  • 2kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cząbru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
KROK PO KROKU
1
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w łódeczki śliwki.
2
Kiedy owoce zmiękną i zaczną się rozpadać dodaj powidła śliwkowe. Dopraw solą i pieprzem.
3
W misce wymieszaj miód, ocet winny, oliwę musztardę i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zioła wymieszaj z pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami i przygotowanym sosem.
4
Parówki ugotuj we wrzątku.
5
Babkę obsmaż kilka minut z każdej strony na patelni z masłem.
6
Parówki podawaj z plastrami rumianej babki, sosem śliwkowym i sałatką.
BABKA ZIEMNIACZANA
1
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tace o średnich oczkach. Pozostaw na 10 minut a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
2
W dużej misce wymieszaj ziemniaki z mąką, jajami i pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oleju z dodatkiem cząbru i gałki muszkatołowej cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem.
3
Masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą piecz 80-90 minut w temp 180 stopni, aż babka się przyrumieni.